7/12 Profit de ultima zi din Iulie pentru a vă arăta, în sfârșit, ilustrația din această lună.
Cu o cromatică demnă de “Răpirea din Serai”, Iulie sau Cuptor ilustrează un obicei frecvent întâlnit în acest moment al anului și anume târgul. În tradițiile locale sunt câteva târguri populare care se organizau de demult și încă în prezent, printre care se numără Târgul de Sf. Ilie (Un Untold al vremurilor, ce să mai, evenimentul anului), târgurile organizate în preajma Moșilor sau Târgul de fete de pe Muntele Găina.
În vechime, se obișnuia ca în ziua prăznuirii Sfântului Ilie să se organizeze întâlniri ale comunităților sătești de pe ambii versanți ai Carpaților, numite nedei (Nedeie – petrecere câmpenească populară de origine pastorală organizată de obicei cu prilejul unei sărbători sau al unui hram), se organizau târguri de Sânt-Ilie, iarmaroace și bâlciuri, unele păstrate până în zilele noastre. Acestea durau mai multe zile, atmosfera era însuflețită de muzică și se făcea comerț cu produse.
Era un prilej de sărbătoare, de bucurie, un eveniment social la care oamenii din sate și orașe se întalneau și petreceau împreună. Ele făceau posibilă întâlnirea și căsătoria tinerilor din zone altfel îndepărtate.
Îmaginați-vă doar forfota, gălăgia, buna dispoziție, soarele arzător de iulie (nu degeaba i se zice Cuptor) cântecul păsărilor, tropăitul cailor, praful ce se ridica de la sol de sub tălpile oamenilor, cotcodăcitul găinilor, curcanii și rațele, un strigăt de-al vreunui flăcău în căutarea tovarășilor săi, lăutarul cu vioara și tarabele pline cu de toate.
Trei Parale și albumul lui Simin Bogdan Mihai Valahia in Demol mi-au fost coloană sonoră în timp ce am lucrat la ilustrație și vă invit și pe voi să le ascultați muzica pentru ca experiența să fie una inedită și pentru a vă transporta într-o altă lume, de mult apusă.
Reviews
There are no reviews yet.