,

Brumar

180.00 lei

Print de arta realizat dupa ilustratie originala si semnat de Andreea Stemate, printat prin tehnica ultra giclee, pe hartie de bumbac mata, texturata de 320 g/mp.
Printul are o margine de 1/1,5 cm de jur imprejur pentru a facilita inramarea. Acesta se vinde fara rama.
Dimensiune: 30×40 cm

Availability: 4 in stock

Categories: ,

11/12 Mult a fost, puțin a rămas.

Noiembrie, denumită în popor Brumar sau Vinar – luna vinurilor, întrucât vremea permite fermentarea și limpezirea vinurilor din butoaie – este o perioadă din an încărcată de sărbători ce aduc cu ele tradiții, obiceiuri și superstiții.
Cea mai reprezentativă sărbătoare a acestei luni este Sfântul Andrei și are o mare însemnătate pentru poporul român (motiv pentru care dacă strigi Andrei/Andreea jumătate din România întoarce capul)
Se spune că în noaptea de Sfântul Andrei, lupii încep să vorbească cu grai de om, iar bariera dintre viață și moarte slăbește, astfel că strigoii și moroii încep să umble pe pământ. Aceste spirite devin periculoase, distrugătoare, aducând calamităţi, boli şi nefericire. În aceste condiţii, usturoiul este folosit pentru apărarea gospodăriei – uşile şi ferestrele casei, grajdurile, coteţele erau unse cu usturoi zdrobit pentru a preveni pătrunderea duhurilor rele sau se atârnau cununi împletite de usturoi.
Tot în noaptea Sfântului Andrei se poate prevedea cât de rodnice vor fi livezile şi ogoarele. Oamenii aduc în casă crenguţe de pomi fructiferi, le pun în apă şi, dacă înfloresc până la Crăciun, vor avea un an bogat. Un alt obicei este semănarea de grâu în mici vase sau folosirea a 12 cepe (pentru cele 12 luni ale anului) lăsate în pod până la Crăciun – cele stricate sunt semn de lună ploioasă, cele încolţite sunt semn de bogăţie.
Pentru a împiedica pătrunderea spritelor rele în case, oamenii întorceau toate vasele și cănile cu gura în jos, pentru a nu exista „nicio gură de intrare” în locuințele lor.
Lista de tradiții și superstiții continuă, însă eu am ales o mică parte și le-am pus laolaltă cu scopul de a vă transmite puțin din magia nopții Sfântului Andrei. Nu de alta, dar mai sunt câteva zile și trebuie să fiți pregătiți cu usturoi parfumat la geam, oalele rasturnate cu gura în jos, cepele în pod, busuioc sub pernă și grâu la încolțit pentru belșug.

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Brumar”

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart